In primul rand aveti nevoie de un program care sa va arate ce se vede pe cer in orice seara, noapte si dimineata. Acest program poate fi folosit la planificare observatiilor, fie ca doriti sa privit rasaritul Lunii, al unei planete, o apropiere dintre doua planete sa chiar un al obiect cosmic.
Programul trebuie sa simuleze cerul cat mai realist si sa permita deplasarea in timp, inainte sau inapoi. A, da. Si mai trebuie sa fie si gratuit.
Stellarium - http://stellarium.org/
Acest program exista si este unul dintre cele mai bune din breasla. Se numeste „Stellarium” si locul unde il gasiti este www.stellarium.org.
Dupa un download de 50 Mb (varianta pentru windows) puteti instala programul. Cum cerul se vede diferit din locuri diferite de pe Terra, este necesar ca la prima rulare sa modificati locul de observatie cu orasul unde locuiti. Acest lucru se face simplu pur si simplu prin alegerea orasului.
Programul foloseste ora calculatorului si va arata aspectul cerului la acel moment. Daca este zi veti vedea Soarele si constelatiile dar nu alte detalii. Pentru a vedea cerul seara, trebuie sa setati o ora cand afara este noapte sau ora la care doriti sa observati. Planetele, daca se afla vreuna pe cer, sunt marcate, la fel si stelele ce se vad cu ochiul liber.
Stellarium poate fi folosit cu succes la planificarea observatiilor pentru ca este foarte realist si „te introduce” usor in atmosfera. Sunt putine lucrurile pe care Stellarium nu le poate face. Puteti de exemplu sa observati cum arata cerul in timpul prezent, cu pana la 100.000 de ani in trecut si pana in 100.000 de ani in viitor. Este foarte instructiv sa priviti, in timp ce timpul trece, cum stelele isi modifica pozitia si constelatiile formele.
Prin introducerea momentelor cand se produc eclipse de Soare si Luna, puteti vedea cum se desfasoara acestea. La eclipsele de Soare veti putea urmari fazele partiale (nu uitati sa mariti pana cand se vad discurile Soarelui si al Lunii), momentul totalitatii cand cerul se intuneca si apar stelele si planetele mai stralucitoare. In timpul unei eclipse de Luna puteti vedea culoarea rosiatica pe care o capata aceasta cand intra in umbra planetei noastre.
Cei ce doresc sa invete constelatiile, le pot identifica foarte usor in Stellarium, ba chiar mai mult. Pot vedea reprezentarile mitologie ale lor. Veti intelege de ce au numele pe care le au.
In cazul in care doriti sa aflati cand se produc conjunctii, adica apropieri intre planete, planete si Luna sau Luna si stele, trebuie doar sa va „jucati” modificand zilele sau orele. Este foarte instructiv sa privesti cum, din zi in zi, cum acestea isi modifica pozitia pe cer.
Stellarium ascunde si un secret: observarea cerului se poate face de pe orice planeta! Selectati o planeta sau Luna (prin dubluclick) si apoi apasati ctrl+G. Veti ajunge instantaneu pe Luna. Mai trebuie sa desectati optiunea atmosfera si fog, sa schimbati orizontul si va aflati pe Luna. Cautati Pamantul cu crtl+F si veti vedea cum se vede planeta noastra de pe Luna.
La fel puteti face si cu alte planete. Centrati planeta Saturn, selectati unul dintre sateliti si ctrl+G. Cu adevarat un peisaj extraterestru! Sau mergeti pe Venus si vedeti cum Soarelui ii ia cinci zile sa rasara.
Celestia - http://www.shatters.net/celestia/
Orice pasionat de astronomie doreste sa simta pe pielea lui cum ar fi daca s-ar plimba printre planete. Fizic este imposibil, dar folosind software-ul Celestia devine posibil. Celestia este un software gatuit ce permite zborul printre planete, satelitiilor, asteroizi, comete dar si printre stele si galaxii.
Programul se intaleaza usor si la prima rulare va va duce pana la Pamant. Veti vedea albastrul oceanelor, norii albi iar daca, folosind mouse-ul, trageti de planeta in stanga si dreapta, veti putea vedea si partea din planeta noastra unde este intuneric.
O alta modalitate de a vedea planeta este sa apasati tasta L de cateva ori. Veti accelera astfel timpul si planeta se va roti sub ochii vostri. Accelerarea timpului se poate face inainte sau inapoi si este valalbila pentru orice obiect din sistemul solar sau stele.
Satelitii planetei noastre pot fi vazuti daca selectati Render>View options>Orbits/Lables>Spacecrafts. Vor aparea orbitele telescopului Hubble si a Statiei Spatiale Internationale. Astfel puteti vedea pe unde se rotesc acestea in jurul Pamantului si cat de repede.
Va puteti apropia si indeparta de Terra folosind rotita mouse-ului sau tastele Home si End. Pe masura ce va indepartati va aparea orbita Lunii. Selectati Luna prin dublu click asupra ei si apoi apasati pe tasta G. Veti porni intr-o calatorie spre Luna si veti putea vedea indeaproape craterele ei.
Selectand orice planeta va veti putea apropia de ea dar si de satelitii sai.
Daca va indepartati foarte mult de sistemul solar (tasta End sau rotita de la mouse) veti ajunge in spatiul interstelar. Celestia are o baza de date de peste 100.000 de stele, a caror distante sunt cunoscute. Puteti vizita orice stea prin selectarea ei (prin dublu click ) si prin apasarea tastei G. Unele stele sunt binare, au sateliti, iar altele au chiar planete.
Puteti alege singuri obiectele prin Navigation si Solar System Browser sau Star Browser. La stele puteti selecta usor pe acelea care au planete. O alta modalitate de a gasi obiectele dorite este sa apasati Enter si sa scrieti numele obiectului dorit. Va aparea o lista pe un fundal albastrui. Selectati obiectul, daca sunt mai multe cu acelasi nume, prin tasta Tab. Apoi apasati Enter si veti zbura indata spre el.
Programul beneficiaza de o comunitate numeroasa, care a creeat nenumarate addon-uri. Fie ca sunt texturi detaliate ale planetelor, fie ca sunt obiecte noi sau tururi, toate sunt gratuite si pot fi descarcate de la http://www.celestiamotherlode.net/.
Programul permite si calatoria in afara galaxiei noastre. Trebuie sa va indepartati mult de planete si de stele. Va aparea Galaxia, de forma spirala.
Cei ce doresc salvarea unor capturi de ecran o pot face simplu din meniul File (sau F10), la fel si cei ce doresc sa creeze filme (Shift+F10).
Worldwide Telescope - http://www.worldwidetelescope.org/
Dupa observarea cerului si vizitarea planetelor si a stelelor, ar fi nevoie de un software ce ne poate arata imagini ale boltii ceresti luate prin cele mai mari telescoape. Programul se numeste Worldwide telescope si cu ajutorul sau putem vedea bolta cereasca in detaliu, ba chiar mai mult: in mai multe lungimi de unda.
Astronomii au nevoie de imagini ale obiectelor ceresti pentru ca studiaza lumina emise de acestea. Au construit telescoape automate, care timp de cativa ani au strans imagini ale intregii bolti ceresti. Imaginile sunt combinate intr-un mozaic imens si acesta poate fi accesat cu unele programe speciale, cum ar fi Worldwide Telescope.
Dupa instalarea programului acesta se va deschide si veti putea vedea cerul la momentul ceasului calculatorului. Nimic special la inceput, dar incercati sa apasati pe tasta + sau sa invartiti rotita de la mouse. Veti incepe sa priviti pe zone de cer din ce in ce mai mici dar si mai detaliate. Astfel veti putea vedea galaxii, roiuri si nebuloase cum nu se poate prin instrumentele astronomice normale.
Va puteti plimba in orice constelatie, chiar si in emisfera sudica, prin constelatii ce nu se observa din Romania. In timp ce va plimbati pe bolta cereasca, in banda de jos a programului va vor aparea cele mai interesante obiecte din zona in care va aflati. Doar cu un click pe obiect veti merge sa aruncati o privire mai indeaproape.
Cei ce doresc sa observe o anume constelatie au in banda de sus un folder separat, numit Constellations in care sunt insirate toate. Selectati una si veti merge la ea. Alte foldere, situate tot in banda de sus, contin obiecte din sistemul solar, obiecte deosebite ce au imagini luate de telescopul spatial Hubble, Spitzer si Chandra.
O optiune deosebita este cea care permite observarea cerului in alte lungimi de unda. Putei vedea cum ar arata bolta cereasca daca ati putea vedea undele radio, undele infrarosii sau razele-X. Aceste optiuni se gasesc in banda de sus, in folderul Surveys.
Daca mentionez ca exista un numar impresionant de tururi ale obiectelor sau imagini detaliate ale planetelor percum sipanorame luate de sondele spatiale ce au asolizat pe suprafata Luni, a lui Marte si Venus, veti intelelge ca mult timp veti folosi acest program.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen