Noutati - 14 noiembrie 2010

  Imaginea Zilei AstroInfo

Incepand din 26 mai 2009 site-ul AstroInfo publica fotografii realizate de astronomii romani. Daca vrei sa trimiti si tu fotografii cu subiect astronomic intra pe pagina Trimite fotografii la AstroInfo.
JUPITER IN OCULAR: In aceasta perioada, pe cerul serii, planeta Jupiter este obiectul ceresc cel mai evident si impunator in acelasi timp. Stralucind la o magnitudine de -2.7, planeta se gaseste la sud-est imediat dupa lasarea serii. Pentru localizarea planetei pe cer folositi Harta Cerului. Pe langa aspectul frumos al cerului pe care planeta il ofera observatorului cu ochiul liber, orice instrument oricat de mic va arata cel putin satelitii galileeni ai planetei: Io, Europa, Ganymede si Callisto. Cu cat instrumentul este mai mare, cu atat planeta Jupiter va prezenta mai multe detalii: miscare de revolutie a satelitilor, benzile din atmosfera planetei, Marea Pata Rosie, etc.
Imaginea de mai sus este una care te lasa fara cuvinte atunci cand o observi in spatele ocularului. Diversele benzi pe discul planetei si Pata Rosie sunt detalii deosebit de frumoase care merita observate vizual. Fotografia de mai sus a fost realizata de catre astronomului brasovean Lucian Curelaru in seara zilei de 22 septembrie 2010 folosind un telescop Celestron Nexstar 6 SE si o camera CCD.
O alta fotografie realizata pe 6 noiembrie 2010, arata faptul ca planeta Jupiter poate fi observata cu orice instrumente. Este vorba despre o imagine realizata de catre alt astronom brasovean pe nume Dan Olariu. In imagine se observa planeta Jupiter si satelitii Europa, Ganymede, Io si Callisto (de la stanga la dreapta). Pentru realizarea fotografiei astronomul a folosit niste instrumente mai neobisnuite: un binoclu Helios 28x110 si un telefon HTC HD2. Concluzia este ca planeta gigant a Sistemului Solar poate fi observata cu orice instrumente, asa ca va invit la observatii !

Keine Kommentare: