Astronomii au inregistrat pentru prima data moartea unei stele


Astronomii au inregistrat pentru prima data moartea unei stele






















Loviti de un noroc cosmic, astronomii au asistat pentru prima data la desfasurarea unuia dintre cele mai infricosatoare evenimente ale universului: sfarsitul vietii unei stele si transformarea acesteia intr-o supernova.
Incepand din ianuarie 2008, astronomii au demarat observarea unei stele care se apropia de sfarsitul existentei sale, cu ajutorul staelitului NASA X-ray, sperand ca vor putea fi martorii intregului proces. Insa au fost foarte surprinsi in momentul in care o stea apropiata a inceput sa manifeste simptomele unei supernove.
Explozia a degajat o lumina de 100 de miliarde mai puternica decat cea a Soarelui nostru.

“Este ca si cum ai castiga la loteria astronomiei”, este de parare Alicia Soderberg, cercetator astrofizician la Princeton University. “Intreg procesul a fost inregistrat de la inceput pana la sfarsit.”
“O stea care moare elibereaza intr-o secunda echivalentul energiei pe care o au toate stelele din universul vizibil.”, spune profesorul in astronomie Alex Filippenko, de la Universitatea California.
Posibilitatea de a avea aproape simultan doua supernove apropiate ca distanta este de de 1 la 10 000.
Steaua care a explodat avea 10 milioane de ani vechime, destul de tanara totusi pentru a deveni o supernova. Diametrul ei era apropiat de cel al Soarelui, insa densitatea era de 10 pana la 20 de ori mai mare.


Sursa: Discovery


Keine Kommentare: