Ce este o gaură neagră ?

Ce este o gaură neagră?
 


Conform descrierii oferite de site-ul oficial al Universităţii Berkley, care este special dedicat informaţiilor de acest fel, o gaură neagră este o porţiune de spaţiu cosmic care are o concentraţie de masă imensă. Acest lucru face ca toate corpurile din apropierea ei să fie atrase de câmpul gravitaţional foarte puternic al găurii negre. 

Cât de mare este o gaură neagră?
În principiu, nu există limită pentru mărimea unei găuri negre datorită faptului că orice masă poate deveni o gaură neagră dacă este comprimată atât cât este nevoie, ajungând la o densitate imensă. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că majoritatea găurilor negre s-au format în urma morţii unor stele incredibil de masive, astfel este posibil ca găurile negre să cântărească aproximativ la fel de mult ca acele stele. Astfel, o gaură neagră tipică ar avea de 10 ori mai multă masă decât Soarele nostru.

Poate o gaură neagră să înghită tot Universul?
Aceasta este întrebarea care îi nelinişteşte pe majoritatea oamenilor. Sursa citată susţine că acest lucru este departe de adevăr, pentru că găurile negre au o limită până la care funcţionează câmpul gravitaţional propriu. Astfel, doar corpurile care trec de această "graniţă" pot fi atrase într-o gaură neagră. 


Ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar deveni o gaură neagră

În primul rând, Soarele nu are masa destul de mare pentru a deveni o gaură neagră. Oamenii de ştiinţă susţin că Soarele va rămâne la fel pentru următorarele cinci miliarde de ani, apoi va deveni o stea roşie imensă. Cu toate acestea, pe măsură ce va îmbătrâni, Soarele va "înghiţi" planetele Mercur şi Venus, iar pe Terra condiţiile pentru viaţă ar scădea dramatic. După aceea, cercetătorii susţin că Soarele va muri.


O gaură neagră este considerat un obiect astronomic cu o suprafaţă în interiorul căreia câmpul gravitaţional este atât de puternic, astfel încât nimic nu poate scăpa din interiorul acestei suprafeţe. Pentru că nici lumina nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, interiorul acestui obiect astronomic rămâne invizibil, aşadar se explică şi numele - "neagră", adică "invizibilă".

Despre cele mai simple găuri negre, astronomii consideră că au masă, dar nu şi moment cinetic; acestea mai sunt cunoscute şi drept "găuri negre Schwarzschild" (după numele fizicianului german Karl Schwarzschild. În mod obişnuit, despre o gaură neagră se consideră că "atrage în interiorul său" tot ce există în jur, dar observaţia nu este valabilă decât aproape de limita orizontului găurii negre. Mai departe, câmpul gravitaţional extern al găurii negre nu diferă de cel al oricărui alt corp cu o masă echivalentă.



Keine Kommentare: