Orion UP - un telescop hibrid







Din cand in cand, pe piata telescoapelor de amatori, apare cate un produs care imi atrage atentia in mod deosebit.
Asa s-a intamplat si anul acesta, cand firma Orion USA a lansat gama de telescoape UP - ultraportable.
Principala caracteristica a acestor instrumente, este, din punctul meu de vedere, posibilitatea de a fi folosite atat pe o montura dobson, cu care ele vin echipate din fabrica, dar si pe monturi ecuatoriale. Cei de la Orion nu sunt primii care abordeaza aceasta posibilitate, dar este prima firma de calibru care isi propune sa produca in serie astfel de telescoape, ducand lucrurile la extrem atat din punctul de vedere al dimensiunilor, cat si din cel al sistemului constructiv.
Gama telescoapelor UP este compusa din trei unitati:
- UP 16. Telescop de 406mm apertura si focala de 1800mm, cu o obstructie centrala de 20%. Tubul optic, daca poate fi numit asa, cantareste doar 23,5kg, din care 12kg apartin oglinzii primare. Rezulta un raport intre greutatea tubului si cea a oglinzii de 2/1. Este ca si cum newtonul meu de 203mm ar cantarii doar 3,5kg in loc de 9kg. La randul ei, montura dobson cantareste doar 3,6kg, ajungandu-se astfel la un total de 27kg. Spre comparatie, un dobson Skywatcher clasic, de 250mm cantareste 25kg, iar faimosul Obsession UC 15, de 380mm apertura, cantareste 29,5kg.
Interesant este faptul ca aceasta greutate a fost obtinuta folosindu-se la constructie doar materiale traditionale, aluminiu si otel, cei de la Orion spunand ca au optat pentru ele dupa ce au testat cam tot ce se poate, de la lemn la fibra de carbon, si au ajuns la concluzia ca aceasta este cea mai buna si mai viabila solutie. Din pacate, pretul, de 5200 dolari, arata de parca s-ar fi folosit doar fibra de carbon.
Oglinda primara este si ea destul de interesanta. Un ‘’sandwich” cu doua straturi destul de groase, si e fabricata din sticla optica obisnuita. Si, in ”bunul” stil american, datele despre caracteristicile optice ale oglinzii se rezuma la destul de putin convingatorul ”difraction limited”, completat de un raport 1/8 front de unda. Dar care nu se spune daca e PV sau RMS. Stratul de aluminiu inbunatatit, care acopera oglinda, da o reflectivitate de 96% pe prima pagina de prezentare de pe site, scazand apoi la 94% pe cea de-a doua pagina. Trebuie sa recunoastem, o precizie ultra… absenta.
Sarind insa peste aceste mici incongruente, acest telescop ofera cateva avantaje majore. Desi are 1780mm lungime doar tubul optic, faptul ca poate fi desfacut in bucati, il face usor transportabil cu orice masina, si chiar ca bagaj in avion. Structura din bare subtiri il face mult mai putin sensibil la actiunea vantului, atat de daunatoare observatiilor, iar faptul ca poate fi pus pe o montura ecuatoriala, il face utilizabil si pentru astrofotografie. Firma Orion chiar prezinta acest telescop pus pe o montura Losmandy G-11, capabila sa tina, cam la limita insa, cele 23kg ale tubului optic. Insa pentru adevarata performanta in astrofoto, ar fi necesara o montura mai mare, cum ar fi Losmandy Titan, Astrophysics 1200, sau altele din aceeasi categorie.
_ UP 18. Are o oglinda de 457mm cu focala de 1900mm, obstructia fiind de doar 17%. Cantareste 27kg tubul optic si 31 kg in total. Inaltimea la care ajunge ocularul cu tubul pus la zenit este de 1780mm, deci abordabila cu o scara foarte scurta pentru orice om. Pretul este de 6500 dolari.
- UP 20 este cel mai mare din serie, cu o oglinda de 500mm si 2100mm focala, 39kg greutate a tubului optic, si 43,5kg total. Pretul este de 8300 dolari.
Evident, oricine se poate intreba de ce am abordat in acest articol niste telescoape atat de scumpe, cand majoritatea astronomilor amatori din Romania au telescoape al caror pret rar depaseste 2000 euro, iar cu acesti bani se poate cumpara un dobson facut de Meade sau de GSO cu aceeasi apertura ca Orion UP 16. Raspunsul este simplu.
S-a intamplat de-a lungul timpului sa vad cum oameni care isi cumparasera un dobson de 250 sau 300mm, voiau sa le vanda dupa doar cateva luni, datorita greutatii si dimensiunilor foarte mari ale acestora. Si uneori am fost intrebat daca, spre exemplu, se poate face astrofoto cu un newton de 250mm pus pe o montura EQ5. Raspunsul meu a fost mereu acelasi. Da, dar cu conditia sa se inlocuiasca tubul original cu o constructie ”double truss”. Din diverse motive, transformarea newtonului meu, din varianta cu tub intreg, in cea ”double truss” stagneaza, si nu am cum sa o prezint. Asa ca am gasit la cei de la Orion ilustrarea, nu neaparat ideala, a acestui concept.
Evident, comparat cu eleganta tubului unui dobson clasic, Orion UP  este un  fel de Baba Cloanta a telescoapelor. Dar este un sistem viabil, si mai ales, realizabil in atelierul unui ATM-ist priceput. Iar cu ceva fantezie, sistemul poate fi facut sa arate mult mai acceptabil.
Asa ca, prieteni, nu mai vindeti telescoapele, ci puneti mana pe fierastru.


Keine Kommentare: