Va invitam din nou in emisfera sudica pentru a observa una dintre cele mai frumoase maternitati stelare, cea din jurul stelei R Coronae Australis, aflata in centrul imaginii.
Portretul de mai sus a fost obtinut cu instrumentul Wide Field Imager (WFI) al telescopului MPG/ESO de 2,2 metri si este un mozaic format din 12 imagini.
Nebuloasa se afla la o departare de 420 de ani lumina in constelatia Corona Australis si este una dintre regiunile pe care le numim maternitati stelare, unde stele foarte tinere sunt inca inconjurate de gazul si praful din care s-au format.
Radiatia intensa emisa de aceste tinere si foarte fierbinti stele nou-nascute interactioneaza cu gazul inconjurator iar lumina este fie reflectata, fie re-emisa intr-o alta lungime de unda. De aici atractivele culori in care se prezinta nebuloasa, de exemplu zona in albastru deschis reprezinta lumina emisa de stele si reflectata de particulele minuscule de praf interstelar.
Tinerele stele din grup sunt similare Soarelui ca masa si nu emit suficienta radiatie ultravioleta pentru a ioniza suficient hidrogen inconjurator. In consecinta, nebuloasa nu straluceste in nuante de rosu cum se intampla in multe maternitati stelare unde stelele sunt mai masive.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen