O echipa de astronomi a identificat cel mai indepartat roi de galaxii. Speram ca acolo la 9,6 miliarde de ani lumina de Soare, lucrurile sa mearga mai bine decat la noi…
Daca doresti sa observi cele mai indepartate galaxii ai nevoie de un telescop sensibil la infarosu. Motivul este expansiunea universului. Galaxiile indepartate fug de noi cu o viteza mare, iar lumina emisa de ele este alungita spre rosu. Chiar daca sunt galaxii normale, asemanatoare cu a noastra, toata radiatia ce vine de la ele este in partea spre infrarosu a spectrului electromagnetic.
Dupa ce ai identificat galaxiile indepartate (apar mai stralucitoare in infrarosu decat in alte lungimi de unda), trebuie sa determini daca fac parte dintr-un roi. Acest lucru se poate face observand emisia de raze-X din acea zona. Intre galaxii exista gaz care se incalzeste pana la milioane de grade din cauza ciocnirilor dintre galaxii.
Toate aceste observatii ne arata ca galaxiile indicate de sageti se afla la 9,6 miliarde de ani lumina si fac parte dintr-un roi. Roiul este cel mai indepartat descoperit, cu 400 de milioane de ani lumina mai departe decat cele descoperite pana in prezent.
Descoperirea s-a facut folosind telescoapele Subaru (observatii in infrarosu) si telescopul spatial XMM-Newton (pentru observatiile in raxe-X).
Astronomii cauta cele mai indepartate (si mai vechi) roiuri de galaxii pentru ca doresc sa afle cand au inceput sa apara acestea.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen