Prima eclipsă lunară care coincide cu solstiţiul de iarnă în 400 de ani

Zeci de mii de persoane de pe planetă s-au trezit devreme sau s-au culcat târziu să vadă o eclipsă lunară totală marţi dimineaţa. A fost prima eclipsă totală de acest fel care a coincis cu solstiţiul de iarnă din ultimii 400 de ani şi a fost vizibilă în România începând cu ora 7.41 GMT, ora 10.41, ora României. Este considerat un eveniment astronomic extrem de rar, deoarece coincide cu solstiţiul de iarnă în emisfera nordică.
Luna a prezentat o culoare roz, arămie şi chiar roşu sângeriu, cauzată de devierea razelor solare, acestea trecând prin atmosfera Pământului. Eclipsa coincide cu prima zi din iarna astronomică din acest an. Solstiţiul de iarnă declanşează iarna în emisfera nordică şi vara în emisfera sudică. Eclipsa a fost vizibilă numai în America de Nord, Groenlanda şi Islanda. În Europa de Vest şi estul continentului sud-american vor fi vizibile doar primele faze ale eclipsei, în timp ce din Japonia vor putea fi observate ultimele etape ale fenomenului. Eclipsa de lună are loc doar atunci când este lună plină.
În timpul eclipsei, Soarele, Pământul şi Luna au fost perfect aliniate. Luna va începe să intre în conul de umbră al Pământului la 6.33 GMT. Următorea eclipsă de acest gen va fi în 2094. Marţi va fi cea mai scurtă zi, după cea mai lungă noapte.

Keine Kommentare: